משאלתם של אנשים הסובלים מחרדות, היא שכך פתאום, ללא כל הודעה מוקדמת, החרדה תיעלם. ידוע כי חרדות נוטות להיות מעט עקשניות וטורדניות, וסילוקן מותנה בטיפול רגשי עקבי ובעבודה עצמית. ישנם אלו שבטוחים כי החרדה שלהם היא עניינים האישי בלבד, ובגדול – הם צודקים. עם זאת, אנשים שסובלים מחרדות ומנהלים מערכת יחסים רומנטית, צריכים להבין כי אדם נוסף עלול לסבול ממצוקתם – בן או בת הזוג.
חרדות נוטות להיות מורגשות ונוכחות גם אצל האנשים שאינם סובלים מהן באופן ישיר. ועד כמה הן מורגשות? עד לכדי מצבים בהם מערכות יחסים עלולות להתערער. הבשורה המשמחת היא שטיפול רגשי בחרדה יכול להקל את הסימפטומים של הסובלים ממנה, ובאופן עקיף גם להשיב את ההרמוניה למערכת היחסים.

חרדות ומערכות יחסים יכולות להתקיים יחד?
אנשים חרדתים מצפים מהסובבים אותם, לרבות בני הזוג, להבין ולהכיל אותם. ואכן, בני זוג אוהבים ותומכים, יעשו זאת. זהו המקום להדגיש כי חרדות נחוות בעוצמות שונות (נמוכות ועד גבוהות), תדירות הופעתן שונה וסוגן שונה. כלומר, לא כל חרדה בהכרח תערער את המערכת היחסים הזוגית ותפגע בה. לדוגמא: חרדה מנחשים, ככל הנראה לא תפגע בטיב מערכת היחסים. מנגד, חרדה מנסיעה ברכב (לאחר שהאדם החרד היה מעורב בתאונה למשל), עלולה להיות בעיתית ולפגוע במרקם החיים המשותף.
הכלה, הקשבה וחיבוק האדם החרד – הכרחיים! עם זאת, חשוב מאד שלא להזניח את הטיפול בחרדה, שכן חרדות לא נוטות להיעלם כך מעצמן. אם לא די בכך, פעמים רבות הן עלולות להתעצם ולהפוך נוכחות יותר עם השנים (מעין טיפוח מפלצת המוזנת ע"י מחשבות טורדניות, הימנעויות, דיבור אובססיבי על החרדה ועוד).
נורה אדומה: כשהחרדה נכנסת בין בני הזוג
כאמור, ישנם מקרים בהם החרדה היא אך ורק אישית, תוך שהאדם החרד כמעט ולא פוגש בה (וכך, הוא חווה מצוקה רגשית לעתים רחוקות). הבעיה מתחילה כשישנן חרדות שצפות על בסיס יומי, בין היתר בעקבות מפגשים בלתי נמנעים עם גורמי החרדה. לדוגמא:
- חרדה ממעליות – בני זוג שמתגוררים בקומה חמישית, כאשר אחד מהם חרד לעלות במעלית. בכל פעם צפים ויכוחים איך הם יעלו וירדו, תוך שבן הזוג שאינו חרד לא מצליח להכיל את ההתנהגות ("אתה באמת מעדיף לעלות חמש קומות ברגל עם שקיות במקום לעלות שניה במעלית?"). כשבן הזוג שאינו חרד עולה במעלית והחרד במדרגות, עלולה להיווצר פגיעה שתוביל גם לחיכוכים ("אתה מעדיף את הנוחות מאשר להראות הזדהות ולעלות איתי ברגל?).
- חרדה מטיסות – אחד מבני הזוג חולם על חופשה רומנטית בחו"ל, ואילו בן הזוג שחרד מטיסות לא באמת יכול להיות שותף לחלום הזה. בן הזוג שאינו חרד, עלול לחוש תסכול מתמשך ותחושה כי הוא מפספס את החוויות והרגעים היפים שבזוגיות. כתוצאה מכך, עלולים להיווצר עימותים בין בני הזוג.
כמו כן, לעתים הדברים שצפים ומציקים לזוגיות הם המתח והעצבנות שחווה האדם החרד. ואכן, חרדות (בעיקר כאלו שמלוות את האדם החרד על בסיס יומי), עלולות לכרסם בהרמוניה הזוגית. אדם שסובל מחרדה נוטה להיות עצבני, מתוח ולחוץ רוב הזמן, כאשר לא אחת עצביו "מתנפצים" על בן הזוג. אלו כמובן לא מועילים ובטח שלא תורמים ליציבות מערכת היחסים.
שדרוג איכות החיים באמצעות טיפול בחרדות
ישנו מגוון גדול של חרדות, כאשר מנעד עוצמתן ותדירות הופעתן משתנים בין אדם לאדם. הזנחת טיפול בחרדה היא במידה רבה ויתור על איכות חיים – על שקט נפשי, רוגע ותחושת שלווה. חרדות אמנם פוגעות בעיקר באדם הסובל מהן, אך לא רק בו. בני המשפחה, החברים ובני הזוג, מושפעים בצורה ישירה או עקיפה מהדפוס החרדתי שיכול לבוא לידי ביטוי בהימנעות מסיטואציות מסוימות, עצבנות כרונית ועוד.
שימו את עצמכם ואת בריאותם הנפשית בראש סדר העדיפויות! כאן בפורטל שלנו תוכלו להתרשם ממגוון מטפלים מיומנים, המתמחים במגוון שיטות טיפול – מטיפול בבעלי חיים ועד CBT.