משאלתכם לשנה החדשה היא שלא תסבלו יותר מהפוביה שמעכבת ומנהלת אתכם? לשמחתכם, ישנן משאלות שהגשמתן תלויה אך ורק בכם! לקבל את הפוביה כגזרה זו אמנם אפשרות, אך לטפל בה – אפשרות טובה יותר! לכבוד השנה החדשה הבאה עלינו לטובה, העניקו לעצמכם מתנה: טיפול רגשי נקודתי בפוביה ממנה אתם סובלים, כך שתוכלו ליהנות מחיים מאוזנים יותר. איך מטפלים בפוביות? לפניכם, הצעות למספר שיטות טיפול שיעילותן הוכחה.
איך ניתן לטפל בפוביות בצורה יעילה ואיכותית?
טיפול מוצלח מותנה בשלושה דברים עיקריים: מודעות מלאה לפוביה, רצון כן לטפל בפוביה ושיטת טיפול מתאימה + מטפל מקצועי. חשוב להדגיש: כל אדם חווה פוביות בעוצמה שונה לחלוטין (נמוכה, בינונית או גבוהה). עוצמת הפוביה שלכם היא זו שתקבע במידה רבה את שיטת הטיפול האידיאלית בעבורכם. לפניכם, שלוש שיטות אפשריות לטיפול בפוביות:
- דמיון מודרך – באמצעות דמיון מודרך אתם יכולים ליצור לעצמכם מציאות מדומיינת חדשה – הרמונית, שלווה ונטולת פוביות. אז מה עליכם לדמיין? את הגורם המאיים בצורה שאינה מאיימת עליכם. כלומר, ליצור "מסגור" חדש לאירוע ממנו אתם חוששים. לדוגמא: כסובלים מפוביית טיסות, דמיינו לעצמכם המראה "חלקה", טיסה נעימה, אנשי שירות נעימים, אוכל נפלא, חווית טיסה רכה ונחיתה רכה עוד יותר. למי מתאים? אנשים שעוצמת הפוביה שלהם נמוכה.
- טיפול CBT – יש לכם פוביה מכלבים? על פי שיטת ה-CBT – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, יהיה עליכם להיחשף לכלבים! כן, אתם קוראים נכון! הטיפול הנשען על חשיפה הדרגתית, אמור להפחית במידה משמעותית את תחושת האיום שהגירוי / המחשבה על הגירוי מעוררים בכם. טיפול בשיטה זו מבוסס על שיחות אחד על אחד עם המטפל, תרגילים שעליכם לבצע בבית וחשיפות הדרגתיות. למי מתאים? אנשים שעוצמת הפוביה שלהם בינונית.
- טיפול פסיכו-דינמי – אפשרות נוספת היא לדבר על הפוביה והשפעתה על חייכם במסגרת טיפול "קלאסי" עם מטפל. השיתוף והשיחות הכנות יאפשרו לכם לדבר את התסכול, הכאב והפחד שיוצרת הפוביה, מה שיוביל בסופו של דבר ל- OUTLET רגשי. מדובר על מעין "ניקיון רגשי-פנימי", שתכליתו להפחית את עוצמת הפוביה והאופן שבו היא נחוות. טיפולים פסיכו-דינמיים נוטים להיות ארוכים יחסית, ויכולים להימשך בין כמה חודשים לכמה שנים. למי מתאים? אנשים שעוצמת הפוביה שלהם בינונית-גבוהה.
"הימנעות מהגורם המאיים נחשבת כטיפול?"
זו שאלה מצוינת! אנשים שסובלים מפוביות, מאמצים לעצמם אינספור שיטות התמודדות. אחת מהן? הימנעות. ומה זה אומר בפועל? במקום להתמודד עם הגורם המאיים – נמנעים ממנו! לדוגמא: אדם שסובל מפוביית טיסות, ימנע לחלוטין מטיסות. במקרים מסוימים, שיחת מסדרון בעבודה על הגורם המאיים, תספיק בכדי לעורר באדם הסובל מהפוביה תסמינים פיסיים של מצוקה רגשית.
לכאורה, ההימנעות מהגורם שמאיים היא פתרון מושלם ("אני פוחד ממעליות. סיגלתי לעצמי הרגל לעלות רק במדרגות!"). בפועל? ההימנעות גובה מחיר. לעתים, זו אכן "רק" עלייה במדרגות, אך במקרים מסוימים המחיר גבוה הרבה יותר:
- ויתור על העונג שבטיולים לחו"ל (פוביית טיסות)
- אי הוצאת רישיון נהיגה (פוביה מכבישים ונהיגה)
- ויתור על ההנאה שבשחייה בבריכה ובים (פוביה ממים)
- ולעתים אף ויתור על מערכת יחסים זוגית (פוביית התאהבות הנקראת פילופוביה)
- ולכן, הימנעות אינה פתרון לפוביה ובטח שאינה נחשבת טיפול
השנה החדשה היא הזדמנות נפלאה לפתיחת דף חדש – נקי, צחור ונטול פוביות! כשם שאתם מעניקים מתנות לשנה החדשה לחברים ובני המשפחה, העניקו השנה מתנה גם לעצמכם!