אנחנו מנחשים כי תחושות תסכול או אכזבה שחוויתם פעם בחייכם, תיארתם לקרוביכם כ"דיכאון": "לא עברתי את המבחן, אני בדיכאון!", "איחרתי את הטיסה, איזה דיכאון!", "חשבתי שהיה בינינו חיבור טוב, אבל הבחור לא שלח הודעה. דיכאון!".
לצד אלו שבוחרים להביע רגש שאינו דיכאון במילה דיכאון, ישנם אלו שסובלים מההפרעה הנפשית הזו, אך הם לא תמיד יודעים לשייך אותה אליהם. היכרות עם הסימנים המעידים על דיכאון, והערנות שלכם לסובבים אתכם (ולעתים, הערנות שלכם לעצמכם), עשויות למנוע סבל רב ולעתים אף להציל חיים. לפניכם, הסימפטומים המזוהים ביותר עם דיכאון:
סימנים שעלולים להעיד על דיכאון
על השאלה "האם אתם בדיכאון?" (או אדם קרוב אליכם), יוכל לענות רק איש מקצוע שבסמכותו לאבחן דיכאון. עם זאת, חיוני שתהיו מודעים לסימפטומים המעידים על מצוקה נפשית ודכדוך:
- התפרצויות בכי בלתי נשלטות – לבטח גם אתם שמעתם לא אחת כי "בכי בריא". ואכן, הבכי "מנקה", משחרר ונותן דרור לאמוציות. במקרים מסוימים, הבכי הינו תוצר של התרגשות ושמחה ואז הוא בכלל מבורך. אנשים החווים דיכאון לעומת זאת, סובלים מהתפרצויות בכי בלתי נשלטות, המעידות על מצוקה פנימית-נפשית גדולה מאד.
- תשישות גדולה – הדיכאון מעסיק את הסובלים ממנו, ולא יהיה זה מופרך להגיד שהוא שואב מהם כל אנרגיה. ההתעסקות בו באה לידי ביטוי בניסיונות לטפל בו (עם מטפל או באופן עצמאי), בניסיון להסוות אותו מהסביבה או פשוט בהתכחשות לו. כל אלו דורשים באנרגיה, וכך עלולים להוביל לתשישות גדולה מאד.
- ירידה בהישגים בעבודה – אנשים מדוכדכים סובלים מרמות נמוכות של ריכוז ומוטיבציה. השידוך בין אלו קטלני, ועלול להוביל לפגיעה משמעותית בהישגים המקצועיים. מנהליו של עובד מדוכדך שמבחינים בירידה בתפקודו, עלולים להעיר לו על כך, לדרוש בהסברים וכך להעצים את תחושת הדכדוך, התסכול וחוסר האונים.
- התכנסות והתבודדות – סימן נוסף שעלול להעיד על דיכאון הוא הימנעות ממפגשים חברתיים. סימפטום זה צריך להדאיג בעיקר כשמדובר על אדם שידוע בכישוריו החברתיים ואופיו הדומיננטי.
- חוסר הנאה – אם ישנו סימפטום הנחשב כ"נורה אדומה" בכל הקשור לדיכאון, זהו הסימפטום הזה: חוסר הנאה וסיפוק מדברים שבעבר היו ממלאים ומזינים את הגוף והנפש בשמחה. לדוגמא: אדם שידוע בתחביבו ותשוקתו לציור. עם שקיעתו בדיכאון, גם הציור לא נותן נחמה והעיסוק בו מרגיש כחסר ערך.
- ירידה בתיאבון ובמשקל – גם אנשים שמעידים על עצמם כ"אנשים שאוהבים לאכול", לא באמת יכולים לאכול בתקופה של דיכאון. חוסר התיאבון המתמשך מוביל לאכילה מועטה (אם בכלל), וכתוצאה מכך – לירידה במשקל.
חשוב לדעת: הדיכאון לא מוגדר ע"י סימפטום אחד, אלא על ידי מספר סימפטומים וכל עוד הם מתמשכים. כלומר, יכול להיות מצב שבו תאבחנו אצלכם שלושה סימפטומים מובהקים של דיכאון, אך בכל זאת לא תוגדרו כמדוכדכים. לדוגמא: תשישות, בכי ורצון להיות לבד לאחר ריאיון עבודה שלא צלח. רגשות/דרכי ביטוי אלו טבעיים לחלוטין בהקשר של הסיטואציה, וכל עוד אינם מתמשכים – אינם מעידים על דכדוך.