טיפול רגשי מוצלח מותנה בכמה דברים: רצון פנימי וכן של האדם לטפל במצוקות הרגשיות, מטפל רגיש ומקצועי, עקביות ושיטת טיפול יעילה שמתאימה לאופיו של המטופל ולמאפייני המצוקה. שיטת טיפול שצברה לעצמה בשנים האחרונות קהל אוהד של מטופלים ומטפלים, היא שיטת ה-CBT: cognitive behavioral therapy.
טיפולי ה-CBT מיועדים בעיקר לאנשים הסובלים מחרדות, כאלו שמגבילות אותם ומונעות מהם לקיים חיים שלווים. כמו כן, הטיפולים נמצאו יעילים גם אצל אנשים הסובלים מדיכאון ומהפרעה פוסט-טראומתית. המטרה של טיפול CBT היא לאפשר למטופל להשיג שליטה על שני דברים עיקריים: על המחשבות שלו ועל ההתנהגות שלו. ככל שרמות השליטה יהיו גבוהות יותר, כך הסבל והמצוקה, יפחתו.
פוחדים ממקומות סגורים? היכנסו אליהם!
אנשים שפוחדים או חרדים מדברים מסוימים, מטפחים לעצמם לאורך השנים התנהגות של מניעה. לדוגמא: אדם שיש לו חרדה ממקומות צפופים וסגורים, ימנע מטיסות, עלייה במעלית, עבודה במשרדים צפופים, כניסה לחנויות קטנות וכן הלאה. לכאורה, מדובר על פתרון פלא: לא "מתעמתים" עם הגורם המאיים, וכך לא חשים חרדה. הבעיה היא שההימנעות הזו גובה מחיר כבד – מהאדם שסובל מהחרדה ומסביבתו. מבלי ששמים לב או מודעים לכך, החרדה מנהלת את החיים, היא זו שמקבלת החלטות והיא גם זו שמשפיעה על מצב הרוח.
בשונה מטיפולים אחרים, טיפול CBT מעודד את האדם החרד להיפגש פנים מול פנים עם החרדה. בשפה המקצועית – חשיפה. לפי השיטה, החשיפה ההדרגתית לגורם המאיים (המשתנה כמובן בין אנשים בהתאם לחרדתם), "תוכיח" לאדם החרד כי החרדה נוצרת בעיקר מהמחשבה עליו. מובן כי לא תמיד ניתן "להעלים" את החרדה, כך שסביר שבאירועים מסוימים היא תורגש בעוצמות שונות. עם זאת, מטופל ששרירי המחשבה וההתנהגות יטופחו ויחוזקו אצלו, יוכל להתמודד איתה בהצלחה.

היתרון הבולט של טיפולי ה-CBT
פעמים רבות, לאנשים השרויים במצוקה נפשית, ישנו קושי להתחייב לטיפול רגשי. מדוע? משום שמרבית הטיפולים מותנים בנגיעה באירועי העבר. מצוקות רגשיות כדוגמת חרדה ודיכאון, הן לעתים תוצר של אירועים שהתרחשו בעבר – הרחוק או הקרוב. הנטייה הטבעית של אותם אנשים היא להימנע ככל הניתן מחזרה אל אירועים אלו – במחשבות ובדיבורים.
טיפול CBT מהווה יתרון מסיבה פשוטה: הוא לא מתמקד כלל באירועי העבר, אלא אך ורק בהווה. לדוגמא: נניח וישנו בחור צעיר שסובל מחרדת טיסה, לאחר שבטיסתו האחרונה חווה נחיתת אונס. הדיבור על החוויה (הטיסה) מעורר בו סימפטומים פיסיים של חרדה, ולכן הוא מנסה להימנע ככל הניתן משחזור הסיטואציה – לעצמו או לאחרים.
עם טיפול ה-CBT, האדם שרוצה להתגבר על חרדת הטיסות ולשוב בעתיד הקרוב לטוס, לא צריך להתמודד עם אירועי העבר, אלא רק עם ההווה. כלומר, ההתמקדות היא לא על הגורם או האירוע שיצרו את החרדה, אלא שכל המשאבים מושקעים בניסיון להתמודד איתה. שיטת טיפול ייחודית זו לא חוסכת רק סבל רב, אלא שהיא גם יעילה יותר משום שהיא ממוקדת אך ורק על פתרון ושיפור איכות חייו של המטופל.
החיסרון (היחסי) של טיפול ה-CBT
ישנם המון טיפולים רגשיים שבהם המטופל יחסית פאסיבי: המטפל "מנחה" את המפגש, שואל שאלות ונותן למטופל את החופש והזמן להיפתח בקצב שלו. טיפולי ה-CBT מתנהלים באופן זהה, אך הם דורשים מהטופל גם להיות אקטיבי. ואיך האקטיביות באה לידי ביטוי? בביצוע משימות שונות הניתנות ע"י המטפל. לדוגמא: אדם שחרד מעלייה במעלית, ככל הנראה יקבל בשבוע הראשון משימה לעלות עם אדם שהוא סומך עליו קומה אחת. לעתים, נדרש גם תיעוד של המשימות (באיזו שעה בוצעה המשימה, תיאור של הרגשות לפני ואחרי ועוד). כלומר, הטיפול הרגשי לא מתקיים אך ורק פעם בשבוע בקליניקה, אלא גם בין המפגשים. המשמעות היא שעל המטופל להתמסר בטוטאליות מוחלטת לתהליך. היעדר מחויבות ודילוג על ביצוע המשימות, עלולים לפגוע באפקטיביות הטיפול.